Een afzuigkap zorgt ervoor dat etensluchtjes en dampen effectief worden afgevoerd uit de keuken. Het vermogen verschilt per kap. Het is daarom belangrijk dat u de juiste afzuigkap kiest die voldoende capaciteit heeft om uw keuken vrij te houden van etensluchtjes.

Luchtafvoer of recirculatie?

Luchtjes kunnen afgevoerd worden op twee verschillende manieren. Ten eerste kun je kiezen voor een luchtafvoersysteem waar de lucht meteen naar buiten wordt gevoerd. Ten tweede kun je kiezen voor een circulatiesysteem waarbij de lucht gefilterd wordt om vet en geuren tegen te gaan. De schone lucht wordt hierbij weer terug de keuken in geblazen. Handig wanneer de lucht niet afgevoerd kan worden of wanneer de keuken een beperkte luchttoevoer heeft. Ook bij een kookeiland moet je rekening houden met afvoer of recirculatie. Een plasmafilter verbetert de luchtkwaliteit en is uitermate geschikt voor bijna alle typen afzuigkappen ter vervanging van het koolstoffilter. Hij past op zowel bestaande als nieuwe afzuigkappen. Het plasmafilter is de ideale oplossing wanneer er geen afvoer naar buiten mogelijk is. Bij steeds meer woningen is dit het geval, voornamelijk nieuwbouw woningen. Een plasmafilter filtert de nare luchtjes en blaast schone lucht weer terug de keuken in. Hij filtert niet alleen kookluchtjes, maar filtert ook pollen, bacteriën en allergenen uit de lucht. Een groot voordeel is dat een plasmafilter een lange levensduur heeft in tegenstelling tot een koolstoffilter, welke gemiddeld iedere 3 maanden moet worden vervangen. En een actueel voordeel van recirculatie is, dat u niet tijdens het koken warme lucht van binnen naar buiten blaast. U bespaart dus op energiekosten.

Capaciteit afzuigkappen

De capaciteit van een afzuigkap moet passen bij de afmetingen van uw keuken zodat alle kookgeurtjes goed afgevoerd kunnen worden. De capaciteit wordt uitgedrukt in kubieke meter per uur. Je kunt de benodigde capaciteit voor jouw nieuwe afzuigkap berekenen door de kubieke inhoud van jouw keuken in meters te vermenigvuldigen met tien. Dit betekent dat wanneer je een kubieke inhoud van 40m3 hebt, je een capaciteit nodig heeft van minstens 400 m3 per uur. Heb je een open keuken? Dan moet je de kubieke inhoud van jouw keuken vermenigvuldigen met 20.

 

Afzuigkap

Wandschouw afzuigkap

Een afzuigkap zorgt ervoor dat etensluchtjes en dampen effectief worden afgevoerd uit de keuken. Het vermogen verschilt per kap

 

ovens

Plafond unit

Word verwerkt in het plafond en is dus niet in het zicht. Belangrijk is wel om dan een te nemen met meer vermogen omdat de afstand groter is dan met een standaard afzuigkap.

 

Koelkast

Inbouw afzuigkap

Word altijd gemonteerd in een schouw of speciale bovenkast. Voordeel is dat hij op gaat in de keuken en ideaal is voor een klassieke, landelijke keuken of een strakke moderne keuken.

 

Vaatwassers

Eiland afzuigkap

Word geplaatst boven een kook eiland en bevestigd aan het plafond. Hierbij word ook altijd aangeraden om een afzuigkap met meer vermogen te nemen in verband met de afstand tussen het plafond en kook gedeelte.

 

Koelkast

Down draft

Zit verwerkt in de kookplaat. Hierdoor worden de geuren en dampen via de kookplaat afgezogen. Deze manier van afzuigen wordt met name veel gekozen wanneer er boven een eiland geen afzuigkap kan of gewenst is.