Een afzuigkap zorgt ervoor dat etensluchtjes en dampen effectief worden afgevoerd uit de keuken. Het vermogen verschilt per kap. Het is daarom belangrijk dat u de juiste afzuigkap kiest die voldoende capaciteit heeft om uw keuken vrij te houden van etensluchtjes.

Luchtafvoer of recirculatie

Luchtjes kunnen afgevoerd worden op twee verschillende manieren. Ten eerste kun je kiezen voor een luchtafvoersysteem waar de lucht meteen naar buiten wordt gevoerd. Ten tweede kun je kiezen voor een circulatiesysteem waarbij de lucht gefilterd wordt om vet en geuren tegen te gaan. De schone lucht wordt hierbij weer terug de keuken in geblazen. Handig wanneer de lucht niet afgevoerd kan worden of wanneer de keuken een beperkte luchttoevoer heeft. Ook bij een kookeiland moet je rekening houden met afvoer of recirculatie.

Capacitiet

De capaciteit van een afzuigkap moet passen bij de afmetingen van uw keuken zodat alle kookgeurtjes goed afgevoerd kunnen worden. De capaciteit wordt uitgedrukt in kubieke meter per uur. Je kunt de benodigde capaciteit voor jouw nieuwe afzuigkap berekenen door de kubieke inhoud van jouw keuken in meters te vermenigvuldigen met tien. Dit betekent dat wanneer je een kubieke inhoud van 40m3 hebt, je een capaciteit nodig heeft van minstens 400 m3 per uur. Heb je een open keuken? Dan moet je de kubieke inhoud van jouw keuken vermenigvuldigen met 20.

 

Afzuigkap

wandschouw afzuigkap

Is ideaal om tegen een wand of in een hoek te plaatsen. De meest standaard afzuigkap loopt schuin af naar boven wordt ook wel Pyramide schouw genoemd. Tegenwoordig zijn er ook platte (blokschouw) of diagonale afzuigkappen waarmee u een ruimtelijke uitstraling creëert.

ovens

Plafond unit

Word verwerkt in het plafond en is dus niet in het zicht. Belangrijk is wel om dan een te nemen met meer vermogen omdat de afstand groter is dan met een standaard afzuigkap.

 

Afzuigkap

vlakscherm

Zit verwerkt in het keukenkastje. Wanneer u de afzuigkap wilt gebruiken, trekt u het uitschuifbaar scherm naar voren en vervolgens worden de kookgeurtjes afgezogen.

ovens

Eiland afzuigkap

Word geplaatst boven een kook eiland en bevestigd aan het plafond. Hierbij word ook altijd aangeraden om een afzuigkap met meer vermogen te nemen in verband met de afstand tussen het plafond en kook gedeelte.

 

Afzuigkap

Down draft

Zit verwerkt in de kookplaat. Hierdoor worden de geuren en dampen via de kookplaat afgezogen.