Het keuken werkblad is het meest gebruikte object in de keuken. Het is zowel een praktisch als een decoratief onderdeel. Van  natuursteen tot hout, van aluminium tot kunststof. Voor elke woonstijl keuze genoeg. Naast het uiterlijk moet een werkblad ook praktisch in gebruik zijn. Bij de Lange keukens kunt u kiezen voor de ideale combinatie: praktisch, tijdloos, onderhoudsarm en in de juiste kleur.

Kunststof keuken werkblad

Kunststof is een van de meest functionele materialen voor een keukenblad. Een kunststof oppervlak is hard en bestendig en bijzonder makkelijk schoon te houden. Als het wordt gecombineerd met een drager van multiplex, is het blad bovendien nagenoeg watervast.

Een kunststof blad is echter niet alleen volkomen berekend op een jarenlang, intensief gebruik. Het sluit ook gegarandeerd aan op uw wensen en mogelijkheden. Kunststof is namelijk verkrijgbaar in zoveel kleuren en dessins, dat u altijd een blad kunt vinden dat past bij uw keukenkasten – én bij uw budget, want kunststof bladen zijn er in verschillende prijsklassen. De standaardbladen bieden u vooral praktisch voordeel. Combineert u het blad met een speciale randlijst, dan kiest u voor design dat toch nog heel betaalbaar is.

Wij leveren in kunststof het zogeheten Toplaminaat Keukenblad. Toplaminaat® keukenbladen van Dekker staan bekend om hun zeer hoogwaardige kwaliteit en gunstige prijsstelling.

Granieten werkblad: kiezen voor puur natuur

Een granieten keuken werkblad is puur natuur. Precies zoals het steen wordt gedolven, wordt het ook gebruikt voor het blad; geen bestanddeel wordt er nog uitgehaald of aan toegevoegd. Dit robuuste materiaal is niet alleen vrijwel onverwoestbaar, maar ook bijzonder expressief. In een granieten keukenblad kunnen steeds weer andere patronen worden ontdekt, en zijn tint past zich iedere keer aan aan de lichtval en de inrichting van de keuken. En omdat geen enkele granietsoort hetzelfde is en zelfs binnen een en dezelfde groeve de kleur en structuur van het steen nog variëren, is ieder granieten keukenblad uniek.

Graniet is een delfstof die diep in de aardlaag ontstaat door stolling van vloeibare mineralen, waaronder kwarts. In de loop van miljoenen jaren wordt het door natuurlijke krachten naar boven gestuwd. Daar waar het door erosie is blootgelegd, wordt het gedolven: in de groeven van Brazilië, Zuid-Afrika, India, Scandinavië en de landen rondom de Middellandse Zee. De uitgehakte blokken graniet worden rechtstreeks naar de steenhouwerij gebracht, waar er centimeters dikke platen van worden gemaakt. Deze ruwe platen worden vervolgens geslepen en gepolijst, gezoet of gebrand, waardoor ze een meer of minder glanzende of antiek-achtige uitstraling krijgen, die de keuken een luxe aanzien geeft.

Belangrijkste eigenschappen:

  • Uniek (geen blad is hetzelfde)
  • Robuust, expressief en tijdloos van uiterlijk
  • Duurzaam
  • Krasbestendig

Hoogglans gepolijst graniet is de meest bekende afwerking. De bovenlaag heeft een spiegelend effect. De afwerking “gezoet ” geeft  granieten bladen een zogenoemde ‘eiglans’, waardoor ze een authentieke uitstraling krijgen. “Antica gebrand” is een bewerking, waarbij de toplaag nog een keer met een brander is bewerkt. Dit geeft een effect van ruwe steen aan de bovenlaag en levert een mooie, natuurlijke uitstraling op. Een relatief nieuwe oppervlakte bewerking bij keukenwerkbladen is Satinado (geschuurd en geborsteld). Bij deze oppervlakte bewerking wordt het oppervlak geschuurd en geborsteld, het gevolg is een matte uitstraling die wat leerachtig aanvoelt. Bijkomend voordeel is dat deze bewerking minder onderhoud nodig heeft in vergelijk met gezoet en antica.

Onderhoud

Afsoppen met een sopje van groene zeep is voldoende bij normaal gebruik. Bij watervlekken of doffe plekken, kunt u het 3-in-1 middel Hydrex gebruiken. Dit lost (vet) vlekken op, verdiept de kleur wat en zorgt voor een beschermlaagje.

Terrazzo of Granito

Terrazzo of Granito is een mengsel van gebroken natuursteenkorrels met cement en  hulpstoffen. Dit wordt al eeuwenlang toegepast bij het maken van binnen- en buitenvloeren, aanrechten, en monumentale kunstwerken. Deze techniek vergt veel vakmanschap. Het geeft een prachtige en unieke natuurlijke uitstraling.

Vroeger werden de werkbladen ter plekke op de keuken gestort. Dit moet dan enige tijd drogen om vervolgens geschuurd te worden, gaatjes stoppen (van luchtbellen die naar boven zijn gekomen), polijsten en in de beschermwas zetten. Wij laten uw werkblad echter op maat storten in de fabriek, waardoor het op de kop kan drogen (dus nagenoeg geen dichtgestopte gaten in de bovenlaag). Het heeft dan de ideale omstandigheden om uit te harden, gepolijst te worden en een uitgebreide eindbehandeling te ondergaan.

Op gebied van kleuren, maten, waterkeringen etc. zijn de mogelijkheden zeer uitgebreid. In onze showroom hebben we een uitgebreide collectie werkbladen op de keukens liggen. Tevens is er een royale monstercollectie.

Tussenbouw spoelbak

Er is echter nog een derde mogelijkheid met kunststof werkbladen, gecombineerd met een granieten spoelbak: de tussenbouw spoelbak. Op deze manier kunt u verantwoord en voordelig een granieten spoelbak, vooruitstekend uit de keuken, inbouwen naast een kunststof keuken werkblad. Mocht u op een later moment toch het kunststof werkblad willen vervangen voor graniet, dan is dit ook weer mogelijk. U kunt dus de investering in een granieten werkblad uitstellen, maar al wel vast genieten van een mooie, ruime graniet spoelbak. De spoelbak is leverbaar in alle kleuren graniet.

Composiet

Mocht u graniet wel mooi vinden, maar wilt u toch absoluut een effen kleur hebben? Dan is composiet een goed alternatief. Composietsteen bestaat overwegend uit kwarts, hetzelfde natuurlijke materiaal dat ook in graniet zit. Daardoor is het ook hard, en heeft het zo’n natuurlijke uitstraling. Maar anders dan graniet is composietsteen niet puur natuur. Aan de mineralen worden namelijk een bindhars en pigmenten toegevoegd. In die toevoeging ligt ook het voordeel van composietsteen. Want de combinatie van mineralen, hars en het fabricageproces zorgen ervoor dat het blad niet poreus is, en de pigmenten kleuren de bladen in een scala van tinten.

RVS spoelbakken

Spoelbakken van RVS zijn al jaren een vast gegeven in de keuken. En de keuze is ruim: er zijn enkele, anderhalve en dubbele units in vele vormen en maten. RVS (roestvrij staal) is een metaallegering, waarin de belangrijkste elementen chroom en nikkel zijn: het chroom geeft RVS zijn glans, het nikkel maakt dat RVS weliswaar niet roestvrij maar wel roestvast is. Want RVS kan wel degelijk roesten, zij het alleen aan het oppervlak, en niet van zichzelf maar door langdurig contact met onedele metalen. Hoewel de metaalsoorten in de legering dus altijd dezelfde zijn, variëren de verhoudingen waarin zij worden toegepast per fabrikant.

Soorten spoelbakken

Verder is ook het soort spoelbak van belang. Voor een kunststof keuken werkblad zijn er in RVS spoelbakken twee soorten: de opbouw- en de vlak inbouwspoelbak. Voor de opbouwunit wordt een uitsparing gemaakt in het keukenblad, waar de bak vervolgens in wordt gelegd. Daarbij vallen de randen over het werkblad. De vlak- inbouwspoelbak daarentegen wordt in de fabriek verzonken in het blad. Dat betekent, dat de bovenkant gelijk komt te liggen met de bovenzijde van het werkblad. Deze afwerking verfraait niet alleen het uiterlijk van het blad, maar vergroot ook zijn gebruiksvriendelijkheid en de hygiëne, omdat voedselresten geen kans krijgen om in te trekken. Ook sluit het de kans op lekkage uit. Wij werken daarom ook bijna altijd met met vlak-inbouw rvs spoelbakken.