Met het warme weer van de afgelopen dagen heeft u het ongetwijfeld gemerkt: er zit water en ijs aan de binnenkant van uw koelkast. Waarom zit dit er? En kan dit kwaad? Lees snel verder om hierachter te komen.

IJs in de koelkast is heel normaal

Laten we direct beginnen met het goede nieuws: het is heel normaal dat er ijs zit aan de binnenkant van uw koelkast. En zo lang het gaat om slechts een paar druppels of een dun laagje ijs is er niks aan de hand. Toch is het niet altijd prettig om tegen de wand aan bevroren of vochtige producten in uw koelkast te vinden. Daarom geven we u hierbij tips om het vocht en ijs in uw koelkast te verminderen. Maar eerst een korte uitleg waarom er ijs in uw koelkast zit.

Waarom zit er water en ijs in mijn koelkast?

Wanneer u uw koelkast opent stroomt er warme lucht naar binnen. Deze lucht koelt heel snel af zodra u de deur weer dicht doet. Koude lucht kan minder vocht vasthouden dan warme lucht, daarom treedt condensatie op. Oftewel: waterdruppeltjes. Deze slaan altijd neer op het koudste punt. Bij een koelkast is dat de achterwand. Hier zit ook de verdamper die zorgt dat de koelkast koud wordt. Wanneer de compressor (motor) aanslaat wordt de verdamper zo koud dat de waterdruppeltjes die tegen de wand zitten tijdelijk bevriezen tot ijsdruppels.

Hoe voorkom je teveel water en ijs in uw koelkast?

Het is dus heel normaal dat er water of ijs zit aan de binnenkant van uw koelkast, zo lang dit niet teveel is. Onderstaande tips zorgen ervoor dat het water en ijs in uw koelkast binnen de perken blijft:

  • Plaats de koelkast in een ruimte met een niet al te groot temperatuurverschil met de koelkast. Als het buiten de koelkast erg warm is moet de compressor namelijk lang draaien om de koelkast koud te houden. De verdamper in de achterwand blijft hierdoor lang koud, waardoor ijsvorming ontstaat.
  • Stel de koelkast niet té koud in. Als de koelkast erg koud staat ingesteld is de compressor langer aan en de verdamper blijft langer koud. Hierdoor krijgt het overtollige water minder tijd om te worden afgevoerd en bevriest het.
  • Plaats geen warme gerechten in de koelkast. Er komt namelijk vocht vrij als dit gekoeld wordt. Dit vocht verzamelt zich op de verdamper als condens. Wacht dus tot warm eten is afgekoeld voor u het in de koelkast plaatst.
  • Bewaar groente in de groentelade. In groente zit namelijk veel vocht en een gedeelte hiervan komt vrij in de koelkast. In de groentelade is de vochtregulatie beter dan bovenin de koelkast. Ook kunt u vlees en zuivelproducten het beste hier bewaren.
  • Doe de koelkast niet te vaak open en dicht zodat er minder warme lucht in stroomt.
  • Zorg dat het deurrubber van de deur goed aansluit op de koelkast. Als dat niet het geval is stroomt er continu warme vochtige lucht in de koelkast, waardoor de compressor harder moet werken en er meer ijsvorming op de verdamper komt.

De Lange Keukens

Als familiebedrijf met jarenlange ervaring in de keukenwereld hebben wij niet alleen verstand van keukens, ook weten we veel over apparatuur. Daarbij zijn ook keukentips ons niet vreemd. Wilt u meer handige tips zien? Bekijk dan onze infographic met 6 keukentips!